Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τις βανίλιες, προσοχή όμως να μην κάψει. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Το μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα και ακολούθως προσθέτουμε το baking powder. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού σε μπολ. Επειδή όταν η σόδα θα αρχίσει να αφρίζει όταν διαλυθεί στο χυμό, είναι καλά να κρατάμε αυτό το μπολ πάνω από το μείγμα. Προσθέτουμε στο χτυπημένο μείγμα αυγών-ζάχαρης.
Διαλύουμε την αμμωνία στο ζεστό γάλα με τον ίδιο τρόπο, πάνω από το μπολ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν η ζύμη βαρύνει κι αρχίσει να σφίγγει, σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι σχετικά μαλακή.
Αρχίζουμε να πλάθουμε τα πασχαλινά κουλουράκια. Παίρνουμε μια ποσότητα σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγουμε σε μακρύ μπαστούνι. Το στριφογυρίζουμε στο κλασικό σχήμα της πλεξούδας με τρία μπαστούνια. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τοποθετούμε τα μπισκότα με απόσταση 3-4 εκ. γιατί θα φουσκώσουν. Σε ένα μπολ χτυπάμε 2-3 αυγά με σουσάμι και με ένα βουρτσάκι αλείφουμε τα μπισκότα ώστε το σουσάμι να πάει παντού και ταυτόχρονα τα κουλουράκια να γυαλίσουν και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Ψήνουμε στους 200C για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.