Μηλένιες τηγανίτες με καραμελωμένα μήλα

06 Σεπτεμβρίου 2015
Double delicious trouble για το πιο τέλειο ρομαντικό Κυριακάτικο πρωινό!
 
Θα χρειαστούμε: (για 12 τηγανίτες)
100 γρ. ζάχαρη
100 ml νερό
3 μήλα
200 γρ. αλεύρι
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. ζάχαρη
2 αβγά, χτυπημένα
300 ml γάλα
βούτυρο για το τηγάνισμα
για το σερβίρισμα (προαιρετικά):
100 γρ. γιαούρτι
 
Πάμε…
Σε μια κατσαρόλα διαλύουμε σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου προκύψει ένα λείο, διαφανές σιρόπι. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και κόβουμε σε φετούλες τα δύο από αυτά, αφαιρώντας συνάμα τυχόν κουκούτσια. Προσθέτουμε τα δύο μήλα στο σιρόπι μας και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 20’, μέχρι το σιρόπι να αποκτήσει ένα ευχάριστο χρυσαφένιο χρώμα. Το αφήνουμε στην άκρη.
 
Στον κάδο του μίξερ ενώνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κουταλιά της ζάχαρης. Ανακατεύουμε πρόχειρα. Σχηματίζουμε στο κέντρο του μείγματος μια τρύπα με τα χέρια μας. Ανακατεύουμε πρόχειρα με ένα μιξεράκι χειρός (αν διαθέτουμε) τα αβγά, έως ότου αφρίσουν. Τα προσθέτουμε στην τρύπα που σχηματίσαμε κι αρχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη, από έξω προς τα μέσα, από το αλεύρι προς τα αβγά. Χτυπάμε το μείγμα και στην πορεία προσθέτουμε και το γάλα λίγο-λίγο. Ψιλοκόβουμε το τρίτο μήλο σε πολύ μικρά κυβάκια ή το περνάμε από τον τρίφτη. Το προσθέτουμε στον κάδο μας και ομογενοποιούμε. Το μηλένιο μείγμα για τις τηγανίτες μας είναι πανέτοιμο.
 
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τόσο βούτυρο, ώστε όταν λιώσει να καλύψει ελαφρώς την επιφάνεια του πάτου. Προσθέτουμε από πάνω με μια κουτάλα μια δόση από το μείγμα για τις τηγανίτες, την οποία ζεσταίνουμε και τηγανίζουμε καλά κι από τις δύο πλευρές. Αναποδογυρίζουμε με προσοχή με μια σπάτουλα. Όταν η τηγανίτα μας πάρει ένα ευχάριστο ελαφρώς καφετί χρώμα ανά σημεία, την τυλίγουμε μέσα σε πετσέτα κουζίνας ή αλουμινόχαρτο ώστε να διατηρηθεί ζεστή μέχρι να την σερβίρουμε.
 
Σερβίρουμε τις τηγανίτες μας περιχύνοντάς τες με τα καραμελωμένα μήλα κι αν θέλουμε, «σβήνουμε» τη γλυκάδα με μια γενναία μπάλα γιαουρτιού. 
 
Tip:
Όταν χτυπάμε το μείγμα για τις τηγανίτες, δεν το παρακάνουμε. Αρκεί να ενοποιηθεί καλά το αλεύρι και να μην φαίνονται οι σβόλοι του.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές