Φυτά και καύσωνας...

02 Αυγούστου 2015
Εκτός από εμάς, τα φυτά μας ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από την καλοwκαιρινή ζέστη και έχουν ανάγκη από αυξημένη φροντίδα και προσοχή. Πάρτε, λοιπόν, όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην υποστούν τις συνέπειες του καύσωνα, ειδικά άμα λείπετε για διακοπές. 
 
1. Δεν τα αφήνουμε να διψάσουν! 
Το καλοκαίρι ποτίζουμε τα φυτά πιο συχνά απ’ ό,τι τις υπόλοιπες εποχές, κρίνοντας από το πόσο στεγνό είναι το χώμα τους.  Ειδικά τα φυτά σε γλάστρες! Ένα μικρό «ντους» στα φύλλα τους είναι αποδεκτό, κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες, για να στεγνώσει το νερό με τη ζέστη που θα ακολουθήσει το μεσημέρι. Αποφεύγουμε ωστόσο τέτοιου είδους «ντους» το μεσημέρι, γιατί σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να τα "κάψουν". Στις ρίζες τους, όμως, μπορούμε να ρίχνουμε νερό όποτε θέλουμε.
 
2. Έξτρα προστασία
Καλύπτουμε το χώμα των φυτών μας με «μονωτικά» υλικά, όπως πεσμένα φύλλα, κοπριά, φλοιός από πεύκο ή άλλα δέντρα. Με αυτόν τον τρόπο συγκρατείται η υγρασία στις ρίζες και προστατεύεται το φυτό από τα ζιζάνια.
 
3. Όχι στο λίπασμα
Δεν ρίχνουμε ποτέ λίπασμα το καλοκαίρι στα φυτά εξωτερικού χώρου, γιατί με τη ζέστη καθυστερείται η ανάπτυξή τους. Στα φυτά εσωτερικού χώρου, όμως, λίγο υγρό λίπασμα μπορεί να τα βοηθήσει να «δροσιστούν».
 
4. Μετακινήσεις...
Αναζητήστε σκιερά μέρη και κάντε τις απαραίτητες μετακινήσεις στις γλάστρες του μπαλκονιού ή της βεράντας.
Ιδανική είναι η σκιά των δέντρων. 
 
5. Προσοχή... 
...στα νέα φυτά, μιας και τα παλιά φυτά, αυτά που υπάρχουν εδώ και χρόνια στο μπαλκόνι, έχουν προσαρμοστεί στις περιβαλλοντικές συνθήκες και δεν κινδυνεύουν τόσο από τον καύσωνα.
 
6. Αυτόματο πότισμα!
Εφόσον πρόκειται να λείψετε για διακοπές και δεν υπάρχει κάποιος για να ποτίζει τα φυτά σας, χρειάζεστε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Αν αυτό δεν σας συμφέρει υπάρχουν κι άλλες λύσεις, όπως με το να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά υγρά ζελέ που τοποθετούνται μέσα στις γλάστρες ή με το να μεταφέρετε τα φυτά σας σε χώρο με υγρασία και φυσικό φως. 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές