Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα!

08 Απριλίου 2015
Όποιος «εφηύρε» το γεμιστό τσουρεκάκι, είχε μεγάλη έμπνευση. Άντε μετά να επιστρέψεις στο… σκέτο. Μπανάλ! 
 
Θα χρειαστείς: 
1 κυβάκι νωπή μαγιά (25 γρ.)
150 γρ. ζάχαρη
50 ml χλιαρό νερό
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. λιωμένο βούτυρο
100 ml χλιαρό γάλα
2 αβγά χτυπημένα
2 πορτοκάλια, ξύσμα
1 κ.γλ. μαχλέπι
1 κ.γλ. κάρδαμο
½-1 κ.γλ. μαστίχα (σκόνη ή κοπανισμένη)
 
Για τη γέμιση:
200 γρ. ξύσμα κουβερτούρας ή σταγόνες
6 κ.σ. άλειμμα πραλίνας
 
Για το άλειμμα:
1 αβγό
ελάχιστες σταγόνες νερό
 
Πάμε…
Ξεκινάμε με τη μαγιά. Σε ένα μπολάκι τη θρυμματίζουμε με τα χέρια και προσθέτουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη. Χύνουμε και το χλιαρό νερό και με ένα κουτάλι διαλύουμε τη μαγιά και τη δουλεύουμε να γίνει πηχτός χυλός, ρίχνοντας στο μείγμα ελάχιστο αλεύρι (από τα 550 γρ.). Προσέχουμε να μην είναι καυτό το νερό, αλλά χλιαρό (περίπου στους 35°C). Σκεπάζουμε το μπολάκι με μεμβράνη κι αφήνουμε τη μαγιά στην άκρη για κάνα 20λεπτο να ενεργοποιηθεί. Θα παρατηρήσουμε φουσκάλες στην επιφάνεια. 
 
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του λιγάκι. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αβγά καλά χτυπημένα, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τη μαστίχα και τα καρυκεύματά μας. Χτυπάμε με σύρμα. Κοσκινίζουμε στο μείγμα το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε και την ενεργοποιημένη μαγιά. Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 1’ στην πολύ χαμηλή ταχύτητα (ή χρησιμοποιώντας το καπάκι του μίξερ) και λίγο-λίγο προσθέτουμε και το χλιαρό γάλα κι αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Ζυμώνουμε για ακόμη 5’. Το ζυμάρι μας θα πρέπει να είναι εύπλαστο και να μην κολλά στα δάχτυλα. Αφού σχηματίσουμε μία μπάλα, την αφήνουμε στον κάδο ή σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό σημείο να διπλασιάσει τον όγκο της.
Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, τη χωρίζουμε σε 3 κομμάτια και τη δουλεύουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας, τον οποίο έχουμε πασπαλίσει με ελάχιστο αλεύρι. Δουλεύουμε τα κομμάτια σε 3 λωρίδες, τις οποίες ανοίγουμε με τον πλάστη. Αλείφουμε κάθε λωρίδα με 2 κ.σ. από το άλειμμα της πραλίνας και γεμίζουμε το κέντρο με ξύσμα κουβερτούρας ή με σταγόνες σοκολάτας. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συνδυασμό από λευκή και μαύρη σοκολάτα ή να βάλουμε σοκολάτα γάλακτος για πιο γλυκερή γεύση. Αφού ολοκληρώσουμε με τις τρεις λωρίδες μας, τις ρολάρουμε να κλείσουν καλά και τις στρίβουμε ελαφρώς σαν κοτσιδούλες.
 
Ενώνουμε τις πάνω άκρες και τις πλέκουμε χαλαρά σε τσουρέκι-κοτσίδα ή αν δυσκολευόμαστε, απλώς φτιάχνουμε μια κουλούρα. Αν φτιάξουμε κοτσίδες, απλώνουμε το τσουρέκι σε αντικολλητικό χαρτί ή σιλπάτ, το αλείφουμε με το αβγό (όπως περιγράφεται πιο κάτω) και το ψήνουμε χωρίς διάλειμμα για 55’. Εναλλακτικά, αν το θέλουμε στρογγυλό χωρίς πλεξούδες, παίρνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στο κέντρο, βουτυρώνουμε ελαφρώς και καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε το άψητο τσουρέκι στη φόρμα και το αφήνουμε για λίγα λεπτά σκεπασμένο με μια πετσέτα, να φουσκώσει. 
Αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού με ένα αβγό, πρόχειρα χτυπημένο, στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγες σταγόνες νερού. Το αφήνουμε ξανά για λίγα λεπτά να φουσκώσει και ψήνουμε το τσουρέκι μας στους 170°C για 45’, έως ότου ροδίσει ευχάριστα. Το βγάζουμε από το φούρνο χωρίς να τον σβήσουμε, το αφαιρούμε από τη φόρμα και το λαδόχαρτο και το επιστρέφουμε στο φούρνο (έχει κρατήσει το σχήμα του τώρα) για ακόμη 10’. 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές