Σιμιγδαλένιος χαλβάς

23 Φεβρουαρίου 2015
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με την μαλακιά υφή που βυθίζεσαι στα στρώματά του, είναι και ταιριαστός στην Καθαρά Δευτέρα και πανεύκολος στην παρασκευή του!
 
Θα χρειαστείτε:
1 κούπα βούτυρο ή ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο, αν νηστεύουμε
200 γρ. αμυγδαλόψιχα (ωμή)
3 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 ξυλαράκι κανέλα
2 ολόκληρες φλούδες πορτοκαλιών
 
Πάμε…
Καταρχήν καβουρδίζουμε τα ωμά (λευκά) μας αμύγδαλα. Πανεύκολα: Σε ένα ταψάκι ή λαδόχαρτο και στη μεσαία σκάλα του φούρνου τα αραδιάζω το ένα δίπλα στο άλλο και τα αφήνω για 8’ περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C. Τα αμύγδαλά μου (και οι ξηροί καρποί εν γένει), είναι πανέτοιμοι όταν έχουν αρχίσει να παίρνουν ένα πιο σκούρο χρυσαφί χρώμα. Προχωράμε με τον χαλβά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ακόμη και χύτρα ρίχνουμε το βούτυρο ή το λάδι και τα αφήνουμε να κάψουν λίγο. Προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα κι ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, να ροδίσει το μείγμα μας. 
για το σιρόπι: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας έως διαλυθούν τελείως οι κόκκοι. Προσθέτουμε την κανέλα και τις φλοίδες κι ανακατεύουμε άλλη μια γύρα. Αφήνουμε το σιρόπι να ζεσταθεί. Αφαιρούμε με προσοχή το ξυλαράκι της κανέλας και τις φλούδες και με προσοχή, να μην πιτσιλίσει, το μεταγγίζουμε στη χύτρα με το χαλβά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου ο χαλβάς πιει όλο το σιρόπι. Κατεβάζουμε το γλυκό μας από τη φωτιά, αφήνουμε να πέσει λιγάκι η θερμοκρασία και μεταφέρουμε το χαλβά σε πιατέλα, ατομικά φορμάκια ή μεγάλη φόρμα. Μπορούμε να τον σερβίρουμε με μπόλικη κανέλα, τριμμένο καρύδι ή φιστίκι Αιγίνης!
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές